BM EN
Log in

Ask The Expert

Get health and exercise advice from a certified trainer. Share your tips and experiences with community members.

*Disclaimer

The views and opinions expressed are those of the contributing authors, editors and the community. It does not necessarily represent the views of Nak Sihat.

Imtiaz Khan

NSCA & ACE certified trainer

Answered By Expert Unanswered

Boleh tolong berikan carts tentang peratusan lemak badan until remaja berumur 13-17 tahun?

Dec 8, 2014

selamat sejahtera, saya ilias. saya selalu bersenam dan pergi gym dalam seminggu 3 kali. soalan saya, saya selalu pening-pening dan rasa mual apabila bersenam. Adakah ianya berkaitan dengan penyakit ataupun sebab-sebab lain?. terima kasih.

Nov 17, 2014

Salam. Saya nk tnye. Sy ne kuat mkn..mcm mana nk hilangkan kuat permakanan sy?

Aug 23, 2014

Hai... ini soalan saya ^^ 1.Wajibkah untuk mengira kalori makanan dan metabolisma badan untuk berdiet 2.Apakah makanan yang tinggi serat selain buah buahan dan sayur sayuran 3.Apakah senaman yang sesuai untuk kurangkan lemak di punggung? 4.Roti Gardenia bran & wheat germ boleh digunakan dalam diet? 5.Jadual pemakanan diet saya sarapan-roti wholemeal lunch-sayur,buah-buahan,ikan dinner- susu dan roti wholemeal betul x jadual pemakanan saya?dan makanan apa lagi yang boleh saya ambik ?? sekian terimakasih

Jun 18, 2014

Apakah cara untuk mencapai ketinggian seimbang dengan berat badan

Apr 8, 2014

tinggi saya 7.2cm 70 kg umur 40 selalu sakit kaki apa i nak buat ???????

Mar 16, 2014, 1 reply

Asalamkom En Itmiaz Khan, Salam sejahtera , Saya Rudy dah 57 tahun rudy agak kerap sakit kepala buat masa ni berat badan 78 tinggi 6.00kaki.bersenam bagaimana yg boleh menurunkan beratbadan/sakit kepala tu j7ga apakah pemakanan yg perlu d ambil.waslm

Feb 23, 2014, 1 reply

I want to lose some on my thighs... Can you tell me the fastest way to burn those fats?

Feb 22, 2014, 1 reply

Apabila saya berjoging , saya selalu sakit di bahagian perut sebelah kiri, apakah puncanya.?

Feb 22, 2014, 1 reply

Adakah cukup untuk breakfast (8 am) dengan 300ml Low Fat Milk yang saya bancuhkan bersama kopi & 2 teaspoon gula? Saya takkan lapar sehingga jam 1pm juga. Doktor saya cakap tak cukup & suruh saya ambil makanan lain juga.

Feb 22, 2014, 1 reply

Untuk Perot yg boncet apakah pemakanan yg baik utk kurangkan keboncitan Dan cara senaman macam mana yg terbaik utknya.

Feb 22, 2014, 3 replies

Slmt ptg...sy slalu berjoging dan blh dikatakan stiap hari tapi sy msh lg xmndapat tahap fit dan cpt penat...jarak joging adalah lbh kurang 2 ke 4km...ada tips yg lbh baik x utk mempertingkatkan tahap kecergasan sy...tima ksh

Feb 19, 2014, 1 reply

Hai..nak tanya..sy dah dua minggu diet n buat senaman cardio..tapi kenapa berat tak turun ye..boleh bg tips x mcm mna diet yang betul. Tq

Feb 19, 2014, 1 reply

Adakah masalah jerawat boleh disebabkan kurang bersenam & kurang minum air masak?Saya jenis kurang bersenam & terlalu sibuk belajar...jadi ada tak senaman yang sesuai & boleh saya lakukan walaupun di rumah?

Feb 18, 2014, 1 reply

Saya nk bertanya...bagaimana saya nk menaikkan berat bdn saya dan juga menyelesaikan masalah kekurangan berat badan saya walaupon saya dah perg ke gym masih tiada perubahan..

Feb 8, 2014, 1 reply

adakah betul cara diet sekiranya mengambil makanan kabohidrat sekali sahaja?

Jan 30, 2014, 1 reply

senaman yang bagaimanakah paling sesuai bagi mereka yang berat badan berlebihan?

Jan 30, 2014, 1 reply

macam mana nak dapatkan diet yang berkesan?

Jan 30, 2014, 1 reply

Macam mana nak amalkan makan makanan yang sihat?

Jan 28, 2014, 2 replies

Is having belly fat normal for a teenager or even everyone?

Jan 27, 2014, 1 reply

Hi. Saya mampu bertahan until berjalan selama 3 jam tapi agak sukar untuk bertahan dengan senaman seperti squats lunges di rumah selama 30min. Kenapa ye?

Jan 20, 2014, 1 reply

Apakah khasiat epal hijau untuk badan?

Jan 19, 2014, 1 reply

Apakah kesan jika seseorang yang baru makan, terus tidur?

Jan 19, 2014, 1 reply

berapa jumlah jam yg sepatutnya untuk tidur? utk jaga kesihatan!

Jan 18, 2014, 1 reply

Apakah cara yg paling berkesan untuk turunkan berat badan??

Jan 14, 2014, 1 reply

Hye,sy bru 2 hri joging tp 1 bdn dh lenguh n sengal2, knape ye

Jan 1, 2014, 1 reply

hello, may i ask, berapakah umur yang sesuai untuk women untuk start main weight dan mengambil protein?

Dec 25, 2013, 1 reply

Apakah menu yg sesuai diambil utk sarapan dan mkn tengah hari bagi mendapatkan berat badan dari 62kg kepada 55 kg?

Dec 24, 2013, 1 reply

Macam mana hendak menguruskan berat badan?

Dec 22, 2013, 1 reply

Apa pendapat Encik tentang pengambilan Fat Burner untuk menguruskan badan? Adakah akan wujudnya kesan sampingan terhadap buah pinggang kita? Adakah ada Fat Burner yang tiada kesan sampingan? Terima Kasih.

Dec 22, 2013, 1 reply

Apa pendapat Encik tentang pengambilan Fat Burner untuk menguruskan badan? Adakah akan wujudnya kesan sampingan terhadap buah pinggang kita? Adakah ada Fat Burner yang tiada kesan sampingan? Terima Kasih.

Dec 22, 2013, 1 reply

Apa pendapat Encik tentang pengambilan Fat Burner untuk menguruskan badan? Adakah akan wujudnya kesan sampingan terhadap buah pinggang kita? Adakah ada Fat Burner yang tiada kesan sampingan? Terima Kasih.

Dec 22, 2013, 1 reply

saya memiliki berat badan 57 kg dan memiliki ketinggian 149cm, bagaimana cara untuk mendapatkn berat badan yg ideal sepadan dgn ketinggian saya?

Dec 21, 2013, 1 reply

apakah diet yang terbaik utk kekal sihat?

Dec 12, 2013, 1 reply

Pada usia menjangkau 40an ni, saya sering menghadapi sakit2 pada lutut terutama ketika berjogging. Soalan saya mcm mane utk mengatasi masalah ini?

Dec 6, 2013, 1 reply

apabila walking,kaki boleh skit?

Dec 5, 2013, 1 reply

pada usia muda saya terlalu aktif, tetapi satu ketika saya mengalami kecederaan (sport injury ). selapas itu Dr sarankan untuk berehat. selapas lama berehat saya merasakan badan sudah lemau dan tidak segar seperti dulu. berat badan juga meningkat, bahagian badan yg terlalu ketara ada;ah di bahagian perut. ingin mendapatkan cara senaman yg betul untuk kembali cergas dan bentuk badan yg tegap.

Dec 5, 2013, 1 reply

Good day Mr. Imtiaz Khan, what is a foods that can help in improving stamina?

Nov 25, 2013, 1 reply

Sila beri penjelasan tentang strength training dgn dumbell ringan.

Nov 25, 2013, 1 reply

Saya berumur 40 tahun, wanita.saya dlm kategori obese.Akibat overweight, tumit saya sakit. Kini lutut saya sakit hingga tak boleh sujud & tak dapat berdiri dgn tegak dgn kedua-dua kaki. Senaman apa paling sesuai untuk saya?

Nov 25, 2013, 1 reply

bagaimana nak tingkatkan tahap metabolisma badan?

Nov 25, 2013, 1 reply

Sy nak turun berat badan saya.. Berat sy da cecah 95kg.. tinggi sy just 165cm.. Berat ideal dlm 60kg.. So macam mane nak turunkan berat badan .. Nak berapa lama utk turunkan berat kg

Nov 24, 2013, 1 reply

Mr Imtiaz Khan, Bagaimana hendak mengekalkan Stamina 100%? ini kerana, setiap kali perlawanan Bola atau Futsal, stamina saya tidak seperti dijangkakan. Cepat penat dan kurang daya tahan. Untuk makluman Tuan, saya jogging 3 kali seminggu selama sejam bagi setiap sesi. adakah ini tidak mencukupi? Mohon nasihat pakar bagi masalah saya ini.

Nov 22, 2013, 1 reply

Hi Im, sya baru melahirkan bayi 3 bulan yg lepas dan perut masih buncit. Sila cadangkan senaman yg sesuai Kerana Masih mengalami kesan sampingan Dari epidural enjection ( Sakit pinggang). Sekian Soalan sya.

Nov 22, 2013, 1 reply

Hi Mr Imtiaz. Is it better to walk or run?

Nov 21, 2013, 1 reply

Badan saya selalu rasa penat dan letih tiap-tiap hari..... tiada tenaga mahu bersenam... bagaimana caranya mengatasi masalah ini ?....saya sedang berusaha mengurangkan berat badan dan membina sedikit otot.

Nov 19, 2013, 1 reply

what is the advantages of outdoor games compare to electronic games?

Nov 18, 2013, 1 reply

adakah betul jika seseorang yang tidak makan nasi selama beberapa minggu, boleh turunkan berat badan?

Nov 16, 2013, 2 replies

sebagai permulaan, jenis senaman ape yang sesuai dijalankan?

Nov 15, 2013, 1 reply

hai. sejak kebelakangan nie, saya dapati berat badan saya dah meningkat secara mendadak. apa yang patutu saya buat ye?

Nov 14, 2013, 1 reply

Hai, senaman apa yang boleh dilakukan untuk fitness badan? Terima kasih

Nov 13, 2013, 1 reply

mcm mana nak hilangkan perut buncitt dan pemakanan yg sihat bg mngelakkan perut buncit..tq

Nov 13, 2013, 1 reply

Hai..a very Good Morning to you Mr.Imtiaz, when is the right time to do exercise? In the Morning, afternoon, evening or night time? Thanks

Nov 13, 2013, 1 reply

Bg ketinggian sy...5kaki 9inci...berat sekarang 60kg....bg mne sy nk tambah berat bdn sy?

Nov 11, 2013, 1 reply

I am working 9 to 5 on weekday. When I reach home, I pretty tired from work. What do you recommend for simple exercise to do at home?

Oct 29, 2013, 2 replies

Load more